Tasarım ve Yaratıcılık Üzerine 5 TED Konuşması

Tasarım, yaratıcılık, özgün ve üretken olmak denildiğinde aklınıza neler geliyor? 

Tasarım ve yaratıcılığa dair bilgilendiren, ilham veren ve düşündüren 5 TED konuşmasını sizler için listeledik. 

Adam Grant | Özgün Düşünenlerin Şaşırtıcı Alışkanlıkları 

Organizasyonel psikolog Adam Grant, yaratıcı kişilerin nasıl harika fikirler ürettiklerini anlatıyor. Yaratıcı sürecimizin nasıl işlediğine ve bu süreçte özgün olmanın anahtarına değiniyor bu ilham verici konuşmasında. Grant, iyi fikirlere ulaşabilmek için bir sürü kötü fikre ihtiyacınızın olduğundan bahsediyor ve sizi yaratma sürecinde başarısızlığı da kucaklayıp daha çok deneme yapmaya davet ediyor.
 

 

Martina Flor | Harflerin Tasarımında Yatan Gizemli Dil

Martina Flor, bir harf sanatçısı... Harflerin şekillerinin göründüklerinden çok daha fazlasını ifade ettiklerini anlatıyor konuşmasında. Bir tabeladaki yazıya ya da bir kitap kapağına baktığımızda harflerin şekil ve desenlerinin bizde çağrışımları oluyor. Örneğin, bazı yazılar geçmişi çağrıştırırken bazıları modernliği çağrıştırıyor. Harflerin tasarımında yatan bu gizemli dili Martin Flor’a kulak vererek düşünelim. 
 

 

Tim Harford | Doğal Yaratıcılığınızı Serbest Bırakmak İçin Güçlü Bir Yol

Tim Harford, yaratıcı hayatlarımızı düzenlemenin güçlü bir yolundan bahsediyor. Yaratıcı insanlar arasında “ağır çekimde çoklu görevin” yaygın bir şey olduğunu ve bunun nedenlerini anlatıyor. Bundan bahsederken yenilikçilerin, yaratıcı insanların çalışmalarından örnekler vererek ilham ve üretkenliklerini nasıl bulduklarını paylaşıyor. Aynı anda birden fazla proje yürütülürken bu işlerin verimliliği konusunda endişeleriniz veya merakınız varsa bu konuşmayı mutlaka dinleyin.

 

Paula Scher | Büyük bir tasarım ciddidir, resmi değil

Paula Scher dünyanın en ilham verici grafik tasarımcılarından biri. Kariyer yolculuğunu ve tasarımı, yaptığı işi nasıl gördüğünü paylaşıyor bu konuşmasında. Birbirinden farklı kurumlar için yaptığı efsanevi tasarımları görebileceğiniz, dünyanın en etkili grafik tasarımcılarından biri olan Paula Scher’in konuşmasını mutlaka dinlemenizi öneririm. 

 

Margaret Gould Stewart | Dev internet siteleri senin için (ve diğer milyarlarca insan için) nasıl tasarlıyor?

En çok kullandığınız web sitelerinde tasarım kararları alınırken değerlendirilen kriterler neler biliyor musunuz? Margaret Gould Stewart, Facebook’un “beğen” butonunun yeniden tasarlanma sürecinden bahsediyor konuşmasında. Çok kullanılan butonlar üzerinde tasarımsal değişiklik sonrası bazı değişiklikler insanların hayatını kolaylaştırabilirken, bazı değişiklikler kullanıcı için hayal kırıklığı oluşturabildiğini anlatıyor. Çok küçük tasarımların bile etkisinin ne kadar büyük olduğuna dair düşünmenizi sağlayan bu konuşmayı mutlaka dinleyin. 
 

 

Kaynak: TED