Grafik Tasarımda Yaygın Olarak Kullanılan Dosya Uzantıları

Grafik tasarım için oldukça fazla dosya uzantısı kullanılır ve özellikle de grafik tasarıma yeni başlayanlar için bu dosya uzantıları zaman zaman oldukça karışık bir hal alabilir. Tasarım dosya uzantıları için detaylı bilgilerin yanı sıra bu dosya uzantılarının hangi programlarda açılacağı da birçok insan için soru işareti oluşturuyor. Bu nedenle yazımızda size hem grafik tasarım için kullanılan dosta uzantılarını anlatacağız hem de bu uzantıları hangi programlarda açabileceğinizi anlatacağız.

Grafik tasarımcılar yaptıkları işlerde birçok sorunla karşılaşırlar. Bunlardan biri de müşterilerin tasarımları farklı formatlarda istemesi veya gönderilen dosya formatını açamıyor olmasıdır. Genel olarak, grafik tasarımla çok iç içe olmayan bir kişinin açamayacağı dosya türleri AI, EPS ve PSD uzantılı dosyalardır. Bu 3 dosya uzantısı da grafik tasarımcılar tarafından sıklıkla kullanılan profesyonel programların özel uzantılarıdır.

Bir grafik tasarımcı ile çalışırken karşılaşabileceğiniz farklı dosya uzantılarını ve bu dosya uzantılarını açabileceğiniz programlarla alakalı küçük bir liste hazırladık.

1. AI(.ai) Uzantılı Dosyalar - .ai Dosyası Nasıl Açılır?

AI dosyaları, farklı dosya biçimleri ve boyutlarında dosyaları oluşturmak için tasarımcılar tarafından kullanılan vektör dosyalarıdır. AI dosyaları yalnızca Adobe Illustrator kullanılarak açılabilir ve katmanlar oluşturmaya yarar. Bir .ai dosyası üzerinde her tür düzenleme kolayla yapılabileceği için özellikle grafik tasarımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir.

.ai Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

.ai uzantılı dosyalar Adobe Illustrator programına özel bir uzantıdır. Ancak bazı programlarla da .ai dosya uzantısı görüntülenebilir ve düzenlenebilir. Bir .ai dosyası Pdf uyumlu olarak kaydedilmişse Adobe Pdf Reader veya herhangi bir Pdf görüntüleme programı ile açılabilir. Eğer görüntülemenin ötesinde bir .ai dosyasını düzenlemek isterseniz Incscape veya CorelDraw gibi vektörel grafik programlarından birini kullanabilirsiniz.

2. EPS(.eps) Uzantılı Dosyalar - .eps Dosyası Nasıl Açılır?

Illustrator'da yaygın olarak kullanılan başka bir dosya türü de EPS'dir - veya diğer adıyla Encapsulated PostScript'tir - ve hem vektör hem de bitmap grafikleri içerir. Bir .eps uzantılı dosya Ai dosyasından farklı olarak çok daha fazla programda açılabilir.

.eps Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

OpenOffice Draw, LibreOffice Draw, GIMP, XnView MP, Okular, ve Scribus programlarını EPS uzantılı dosyaları görüntülemek için kullanabilirsiniz. Tabii bu programlar .eps uzantılı dosyaları görüntüleyebileceğiniz programlardan sadece bazıları. Inkscape, GIMP, Scribus ve Photomania DX ise .esp uzantılı dosyaları düzenleyebileceğiniz programlardan bazıları.

3. PDF(.pdf) Uzantılı Dosyalar - .pdf Dosyası Nasıl Açılır?

PDF, herhangi bir kaynaktan içine görsel ve metin gömülmüş dosyaları görüntülemenizi sağlayan evrensel bir dosya biçimidir. PDF dosyaları ücretsiz Adobe Reader yazılımı ile herkes tarafından paylaşılabilir, görüntülenebilir ve basılabilir. Bu nedenle .pdf dosya uzantısı en yaygın kullanılan uzantılardan biridir.

.pdf Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

PDF uzantılı dosyalar sayısız program tarafından görüntülenebilir. Bu programlar arasında hepimizin aşina olduğu internet tarayıcıları da var; Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox. Bu internet tarayıcıları dışında pek çok program .pdf uzantılı dosyaları açar. Bu nedenle özellikle grafik tasarımcıların müşterilerine gönderecekleri dosya formatının .pdf olması işleri çoğu zaman fazlasıyla kolaylaştırır.

4. PSD(.psd) Uzantılı Dosyalar - .psd Dosyası Nasıl Açılır?

PSD dosya biçimi, Adobe Photoshop programı kullanılarak oluşturulan katmanlı görselleri uzantısını temsil eder. PSD dosya formatı genellikle yazılımcılar ve grafik tasarımcılar tarafından kullanılır. PSD dosyaları Photoshop kullanılarak açılabilir ve katmanlar Photoshop kullanarak düzenlenebilir.

.psd Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

Adobe Photoshop genellikle çok içe kapalı bir program olarak bilinir. Hem yüksek ücreti hem grafik tasarıma özel tasarımı ile genel bir bilgisayar kullanıcısında Photoshop bulunmaz. Peki ama .psd dosya formatını ücretsiz programlarla nasıl görüntüleyebilir ve düzenleyebiliriz. Gimp, Paint.net, XnView ve hatta Google Drive bu konuda yardımınıza yetişecek programlardan sadece bazıları.

5. JPG(.jpg) Uzantılı Dosyalar - .jpg Dosyası Nasıl Açılır?

JPG dosyası, saydam bir arka planı desteklemeyen sıkıştırılmış bir resim dosya uzantısıdır. JPG dosyalarındaki sıkıştırma düzeyi, masaüstü baskı için yüksek kalite, web görüntüleme için orta kalite ve e-posta için düşük kalite çözünürlük seçenekleri ile değişiklik gösterebilir. Sık sık sıkıştırıldığında, JPG resminin genel kalitesi azalarak ilerler.

.jpg Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

Bilgisayarınızda bir JPG dosyası bulursanız, resimleri destekleyen herhangi bir programla açabilirsiniz. Masaüstü ve mobil platformlar için çok miktarda ücretsiz ve ticari resim görüntüleme programı bulunmaktadır. Eğer olur da bir şekilde .jpg uzantılı bir dosyayı açamazsanız, resmi tarayıcı(Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox) penceresine sürükleyip bırakarak bir web tarayıcısında da görüntüleyebilirsiniz.

6. GIF(.gif) Uzantılı Dosyalar - .gif Dosyası Nasıl Açılır?

GIF dosyaları, web ve e-posta içerisinde resim boyutundan tasarruf etmek amacıyla kullanılan düşük kaliteli resim dosya uzantısıdır. Hemen hemen tüm tarayıcılar, dosya boyutunu küçük tutmak için kullanılan bu sıkıştırma formatının (GIF dosyalarının) kullanımını destekler. GIF dosyaları şeffaf bir arka planla da oluşturulabilir.

.gif Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

Gif resim formatı birçok resim düzenleyicisinde görüntülenebilir ve düzenlenebilir. Bir .gif uzantılı dosyayı açabileceğiniz programlardan bazıları ise şöyledir; File Viewer, Microsoft Windows Photo Viewer, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, CorelDRAW ve Graphics Suite.

7. TIF(.tif) Uzantılı Dosyalar - .tif Dosyası Nasıl Açılır?

TIF / TIFF dosya biçimi, fotoğraf depolamaları ve fotoğrafçılık gibi alanlar için kullanılan en yaygın dosya biçimidir. TIF dosyaları profesyonel çalışmalarda ve baskı dünyasında sıkça kullanılır. TIF formatı, tüm platformlarda en yaygın biçimde desteklenen biçimdir. Yüksek kaliteli görseller için standart bir format olarak kullanılır. Dosya boyutu olarak büyük olmasına rağmen, TIF formatı yüksek kaliteli görüntüler için en güvenilir format olarak kabul edilir.

.tif Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

TIF dosya formatında görüntü hiçbir kalite kaybına uğramadan kaydedilir. Yine .tif dosya uzantılı dosyalar açılırken bilgisayarınızın gücüne göre bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz. Tif uzantılı dosyaları ise şu programlar ile açabilirsiniz; Microsoft Windows Photos, Adobe Photoshop, CorelDRAW ve Adobe Illustrator.

8. PNG(.png) Uzantılı Dosyalar - .png Dosyası Nasıl Açılır?

PNG dosyaları veri kaybı olmadan sıkıştırılabilmeleri ile internet ortamında kullanılmak için çok uygun ve çok tercih edilen bir dosya formatıdır. Özellikle arka planı transparan görsellere imkan tanıyan .png dosya formatı en çok da logo tasarımlarında kullanılır. Hem arka plan transparanlığı hem de kaliteden ödün vermeden boyut tasarrufu ile .png uzantısı gün geçtikçe kullanımı artan bir dosya formatı.

.png Uzantılı Dosyalar İçin Alternatif Programlar

Png formatı aklınıza gelebilecek tüm görsel düzenleme programı ile açılabilir ve düzenlenebilir. Bu programlardan bazıları ise şöyledir; Paint, Microsoft Windows Photos, Adobe Photoshop, CorelDRAW ve Gimp.

Bu yazımızda sizler için grafik tasarım alanında yaygın olarak kullanılan bazı dosya uzantılarını ve bu dosya uzantılarını hangi programlarda açabileceğinizi anlattık. Eğer yazımızı beğendiyseniz ve bu gibi faydalı yazılardan herkesten önce haberdar olmak isterseniz Bidolubaskı blog bültenine abone olmayı unutmayın.