Adobe Illustrator Nedir ve Neden Kullanılır?

Adobe Illustrator, Adobe firmasının geliştirdiği vektörel tabanlı bir grafik tasarım programıdır. Gelişmiş vektörel çizim imkanı sağlayan özellikleri ile öne çıkan Illustrator, aynı zamanda dünyada profesyoneller tarafından en çok kullanılan tasarım programlarından biridir. Adobe Illustrator nedir, nerelerde kullanılır, ne işe yarar diye merak ediyorsanız içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz!

Adobe Illustrator Nedir?

Dijital ortam çözümleri konusunda lider bir firma olan Adobe'un geliştirdiği grafik tasarım programı
Adobe Illustrator, vektörel tabanlı bir yazılım türüdür. Illustrator'un bu kadar popüler olması ve profesyonel tasarımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir olmasının en büyük sebebi ise içeriğin başından beri bahsettiğimiz ''vektör'' özelliğidir.

Kısaca örneklemek gerekirse; tamamen vektörlere bağlı kalarak tasarımların yapıldığı Illustrator'de; ne kadar büyük boyutlarda çalışmalar yapılırsa yapılsın, görüntüde bozulma olmaz. Adobe Illustrator'de oluşturulan vektör grafikleri çözünürlükten bağımsızdır. Yani piksel tabanlı tasarım programlarının aksine herhangi bir kalite kaybı yaşamadan sınırsız kez yeniden boyutlandırılabilir.

Adobe Illustrator ile Neler Yapılabilir?

Gerçek fotoğraflar kullanmayıp vektörler ile oluşturacağınız herhangi bir tasarımda Adobe Illustrator programını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Illustrator'un barındırdığı çok yönlü çizim araçları ile özgün vektörel çizimler yaratabilir, illüstrasyonlar ve tipografiler oluşturabilirsiniz.

Örneğin; grafik tasarımı, web tasarımı, site arayüzleri, firmaların; kartvizit, afiş, broşür, logo, banner tasarımı gibi kurumsal kimlik çalışmalarının tümü için Adobe Illustrator programından yararlanılabilir. Bu gibi tasarımların büyük boyutlarda baskı uygulamalarında ise yine Illustrator programına başvurulabilir. Çünkü, Adobe Illustrator'de hazırlanan çalışmaların ölçeklendirilmesi çok rahat bir şekilde yapılırken görüntüde bozulma ve kalite düşüklüklerinin önüne geçilir. Adobe Illustrator'de oluşturulan firma logosu küçük bir kartvizit üzerinde kullanılırken aynı zamanda çok büyük boyutlarda bir reklam panosu afişine de aynı kalitede basılabilir. Bu sayede oluşturulan tasarım üzerindeki en ufak ayrıntıya kadar her detay net bir şekilde görüntülenebilir ve gözden kaçmamış olur.

Adobe Illustrator Neden Kullanılır?

Adobe Illustrator aynı zamanda Windows'un yanı sıra MacOS işletim sistemlerinde de çalışabilmesi özelliği ile rakiplerinden bir adım öne geçmektedir. Diğer tasarım yazılımlarının bazı sürümlerinin MacOS işletim sisteminde çalışmaması sebebiyle Adobe Illustrator, profesyoneller tarafından tercih edilen tasarım programı unvanına sahip olmuştur.

Aslında temelde tasarım programlarının çoğu benzer işlevlere sahip olsa da Adobe Illustrator, sunduğu bazı özel imkanlar ile diğerlerinin önüne geçebilir. Adobe Illustrator'un değişim ve sürekli gelişim çağı olarak da adlandırabileceğimiz günümüz dünyasında en çok tercih edilme sebepleri arasında kuşkusuz, değişime imkan sağlama özelliği bulunur.

Kısaca anlatmak gerekirse, piksel tabanlı tasarım programlarında oluşturulan logo tasarımı ileride yeniden boyutlandırılmak istendiğinde, görüntü kalitesinde bozulmalar meydana gelebilir. Adobe Illustrator ile vektörel olarak çizilmiş tasarımlar ise istenildiği zaman yeniden boyutlandırılabilir veya şekillendirilebilir. Bu da Adobe Illustrator'ün kurumsal firmalar tarafından sıklıkla tercih edilmesinin en büyük sebebidir. Zira kurumsal kimlik oluşumu veya değişimlerinde tasarımlara müdahale edip bozulmalara yol açmadan hızlıca yeniden üretip kullanabilme imkanı, günümüz şartlarında kolaylıkla tercih sebebi olabilecek bir özelliktir.

Siz de kurumsal kimlik çalışmaları veya özel baskı siparişlerinizi online matbaa hizmeti sunan www.bidolubaski.com ile verebilir, zahmetsiz online sipariş kolaylığı ve ücretsiz kargo avantajlarından faydalanabilirsiniz.