Tasarımda Doğru Yazı Tipi Kullanmanın 7 Yolu

İş iyi bir tasarıma gelince renkten yerleşime, imajlardan puntoya pek çok detay söz konusu oluyor. Yeni bir tasarımın başarılı olmasında tipografinin üstlendiği kritik rol ara sıra göz ardı edilebilir. Birçok seçenek arasından doğru yazı tipi seçimi tasarımcılar için bazen zorlayıcı bir hale geliyor. Tasarımda yazı tipi seçimi hakkında sahip olacağınız bazı bilgiler tasarım aşamasında işinizi kolaylaştırabilir.

 

1. Yazı tipinizin yerleşim ve hizalama konusuna önem verin.

Tasarımlarınızda metni yerleştirirken tüm yazıların aynı yönde hizalandığından emin olun. Genellikle sağa, sola ve ortaya hizalamalardan biri görsel açıdan iyi olacaktır.
Aşağıda Lululemon Athletica’nın Facebook sayfasında kullanmış olduğu iki ayrı seçeneği görebilirsiniz. İlk örnekteki görsel tasarım blog makalesi için hazırlanan bir kapak ve sola hizalanmış. İkinci örnekte ise kutucuk ortada kullanılmış. Örnekte olduğu gibi metin arka plana uygun bir biçimde yerleştirilmiş. İmaj boşlukları metnin yerleşimine karar verirken göz önünde bulundurmanız  önemli faktörler arasında yer almaktadır.

 

2. Markanızın karakteriyle rengi yazı tipi tarzının uyumlu olması gerekmektedir.

Tasarımınız veya markanız için uygun renk ve yazı tipi seçimini dikkatle ve iyi düşünülerek seçmelisiniz. Yazı tipin, aşağıda belirtilen örneklerde de görebileceğiniz gibi markanızın karakterini ve ruhunu yansıtması gerektiğini unutmayın.

Markan İçin Uygun Rengi Nasıl Seçersiniz?

Her renk insanlar üzerinde farklı psikolojik bağlara sahiptir ve farklı etkileri vardır. Markanızın renk paletinde stratejik olarak kullanacağınız renklerin -markanızın potansiyel kitlesi- üzerine önemli bir etkisi olacaktır.
Aşağıda yer alan hangi rengin insanlar üzerinde nasıl bir psikolojik etkiye sahip  olduğu, kullanım alanları, renklerin sıklıkla kullanıldığı sektörler ve bazı bilindik marka örneklerinin yer aldığı tabloyu inceleyebilirsiniz. Daha önce yaptığınız marka çalışmalarınızda belirlediğiniz ve öne çıkarmak istediğiniz duygu ve değerleri kullanarak markanıza en uygun rengi seçebilirsiniz.

Markan İçin En Uygun Fontu Nasıl Seçersiniz?

Markaya uygun ve doğru yazı tipini seçmek marka kimliğinize daha fazla anlam, amaç ve değer katar. Okuyucuların bilgileri doğru algılamasına ve hedef kitlenin dikkatini çekmeye yardımcı olur. Peki doğru ve uygun yazı tipi nasıl seçilir?
Sıfırdan bir yazı tipi oluşturmak için grafik tasarım beceriniz yoksa mevcut seçenekleri gözden geçirmek ve en iyisini bulmaya çalışmak doğru bir yöntem olacaktır. İlk olarak logo ve başlıklarda kullanılacak olan, yapılan işi ve karakteri yansıtan birincil yazı tipi bulunmalıdır. (Logoda çok gösterişli bir yazı tipi kullanıldıysa başlıklar için daha gösterişsiz ve okunaklı ek bir yazı tipi daha tercih edilebilir.) Daha sonra metin bloklarında ve alt başlıklarda kullanılacak nispeten daha okunaklı, basit ve uyumlu ikincil yazı tipiyle dengelenmelidir.

Yazı tiplerini 4 ana başlık altında inceleyeceğiz:

Tırnaklı (Serif ) Yazı Tipi

Her harfin ucunda tırnak (ya da küçük ayaklar) gibi görünen şekillere sahip yazı tipidir. Bu eski stil yazı tipi markanızın klasik, güvenilir ve geleneksel görünmesini sağlayacaktır.

Tırnaksız (Sans Serif) Yazı Tipi

Tırnaklı yazı tipinde harf uçlarından sarkan tırnaklar bu yazı tipinde mevcut değildir ve tırnaklı yazı tipine göre daha minimalist ve basit görünür. Markanızla ilgili daha modern ve şık bir algı yaratmak istiyorsanız bu yazı tipini seçmelisiniz.

El Yazısı (Script/Handwritten) Yazı Tipi

El yazısı yazı tipleri daha elle yazılmış hissiyatı veren kıvrımlı ve süslü fontlardır. Şık, kadınsı ve zengin görünümler için kullanılırken daha gelişigüzel yazılmış görünen türleri gayri resmi, çocuksu veya doğallık hissi yaratabilir.

Gösterişli (Display) Yazı Tipi

Gösterişli yazı tipleri çok geniş bir yelpazeye sahiptir ve harfler çok sıradışı görünümlerde olabilirler. Tamamen eşsiz oldukları için genelde markaya tescilli olurlar. Yanında bir sembolle birlikte kullanılırsa fazla gösterişli kaçabileceği için genelde tek başlarına kullanılırlar. Cesur bir ifade vermek için bu yazı tipini tercih edebilirsiniz.

3. Metnin okunaklı olduğundan emin olun.

Okunaklı bir yazı tipi seçimi, özellikle uzun makaleler kullanıyorsanız çok büyük önem taşıyor. Sunumlarda, blog yazılarınızda uzun makalelerin kolayca ve hızla okunabilmesi gerekmektedir. Okuyucunun gözlerini yoracağı için karmaşık yazı tiplerinden ya da büyük harflerle yazılmış çok uzun metinlerden kaçının. Okunabilirlik açısından başarılı ve başarısız yazı tipi seçimini aşağıda belirtilen örnekler çok net bir biçimde anlatıyor.

4. Farklı punto kullanımıyla tasarımınızı zenginleştirin. 

Farklı boyutta yazı puntoları kullanarak tipografik hiyerarşi oluşturabilir ve vurgu yapmak istediğiniz kısmı ön plana çıkarabilirsiniz. İnsanlar doğal olarak büyük ve kalıplaşmış metinleri ilk önce görür. Ana başlığınız için büyük, alt başlığınız için biraz küçük ve gövde için ise biraz daha küçük puntoda yazı tipi kullanın.
 

5. Tüm metni büyük harflerle yazmayı deneyin.

Tasarım üzerinde normal kullanılan metin düz cümlelerde olduğu gibi ilk harfi büyük, diğerleri ise küçük harflerle yazılmış şekilde karşımıza çıkıyor. Ancak, metniniz çok uzun değil ise tamamını büyük harflerle yazarak kuvvetli ve çağdaş bir tasarıma ulaşabilir, daha büyük bir etki yaratabilirsiniz.
Nike bu tekniği kullanarak oluşturmuş olduğu sloganını, Facebook sayfasında kullanarak başarılı bir örnek teşkil ediyor.

6. Metninizi kolayca görülecek şekilde yerleştirin.

Temiz ve açık alanlara metninizi yerleştirmeniz gerekli. Havaiana’nın göz alıcı tasarımı bu konuyu bize iyi açıklıyor.

7. Metni mümkün olduğunca kısaltın.

Tasarımınızı planlarken verilen mesajı mesajı en kısa şekilde ifade etmeye çalışın. Bir cümlenin manasını kaybetmeden, kısaltmanın pek çok yolu var. Tasarım sadece görüntü değil nasıl iletişim kurduğunuzla da ilgilidir. Örneğin, aşağıda belirtilen örnekte görmüş olduğumuz kafes ikonu bize özgürlükle ile alakalı bir şeyler olduğunu haber veriyor.